Het ontstaan van

Hondenspeelweide Zaamslag

Zaamslag, een mooi gezellig dorp, het ligt in een prachtige omgeving om te wonen en wandelen. Zaamslag is ook een erg actief dorp op allerlei vlakken. Volop ondernemers met een grote diversiteit aan winkels, spelen voor kinderen, wat eten en drinken, muziek maken. Het is er allemaal. Maar op gebied van activiteiten voor en met honden miste er nog een grote schakel. Met dit burgerinitiatief hopen wij deze schakel in te vullen.

Door de gedeelde passie voor honden en wandelen worden er samen veel wandelkilometers afgelegd. En altijd ontmoet je mensen tijdens deze wandelingen. Hondeneigenaren, maar ook veel wandelaars die gezellig een praatje maken. Uit deze gesprekken ontstond het idee voor een omheinde plek waar onze honden veilig kunnen socialiseren en spelen met andere honden en mensen. Maar ook een plek die tevens een fantastische ontmoetingsplek voor sociaal contact met andere mensen en dieren kan zijn. Ook voor niet hondenbezitters leuk om naar te kijken en een praatje te maken.

De dorpsweide heeft aantrekkingskracht op zoveel verschillende mensen met en zonder hond, oud en jong. Een plek om na een lange werkdag thuis te komen en in het natuurgebied een frisse neus halen en sociale contacten opdoen. Honden zorgen voor een lagere drempel om even een praatje te maken en elkaar beter te leren kennen. Hieruit zijn al verschillende vriendschappen ontstaan.

Initiatieven zoals dit kunnen voor nog meer sociale cohesie in het dorp zorgen. Deze plek kan daarom zoveel meer betekenen dan alleen een speelweide. Ons doel is veel activiteiten te organiseren voor de bewoners zodat het een echte ontmoetingsplaats wordt. Waar mensen elkaar niet even passeren, maar tijd hebben voor een gesprekje. Waar iets te beleven en te zien valt. Waar het gezellig is om te verblijven, ook zonder hond. Een dorpshuis in de open lucht. Het zal tijd kosten dit te ontplooien. Stapje voor stapje, samen komen we er wel.

Met onze werkgroep van acht leden met diverse achtergronden hebben we al mooie stappen gemaakt. We hebben onze stichting opgericht, Stichting Hondenspeelweide Zeeuws-Vlaanderen.De gemeente hielp ons betreffende de locatie die aansluit op het natuurgebied en allerhande regelingen. Dankzij sponsoring van vele bedrijven, subsidies en donaties hebben we het benodigde geld bij elkaar gekregen en konden we in november 2022 starten met de aanleg. Op 4 februari 2023 gingen de poorten voor het eerst van slot voor alle bezoekers. Het was een fantastische dag. Gelukkig zijn er al veel enthousiaste reacties gedeeld, wat ons sterkt dat we voorzien in een behoefte. Dit blijkt ook wel, want ondertussen zijn al meer dan tien vrijwilligers bij ons aangesloten voor hand en spandiensten! We zijn een mooi en gezellig team samen. En meer hulp is welkom want het is veel werk om de speelweide te kunnen onderhouden. We kijken er naar uit om het terrein de komende jaren verder te ontwikkelen.

Privacy Instellingen
Wanneer u onze website bezoekt, kan het voorkomen dat er informatie vanuit de browser voor specifieke diensten opgeslagen word, door middel van cookies.
Hier kan u uw privacy instellingen bewerken.
Let alstublieft op dat het blokkeren van sommige cookies er voor kan zorgen dat bepaalde diensten binnen onze website niet correct zullen werken.